Gemeenten rekenen dit jaar gemiddeld ruim 5 procent meer voor een bouwvergunning voor particulieren. Vorig jaar stegen de bouwleges ook al met 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dat meldde Vereniging Eigen Huis vrijdag, op basis van onderzoek dat de belangenclub van huiseigenaren in 415 gemeenten liet doen.

Net als in 2012 zijn de verschillen tussen gemeenten groot. Een bouwvergunning kan in de ene gemeente zes keer meer kosten dan in een andere gemeente. Zo kost een vergunning voor een dakkapel in Leiden 37 euro en in Doetinchem 118 euro.

‘Geen vooruitgang zichtbaar’

Eigen Huis hekelt de gang van zaken. “Ondanks herhaalde oproepen om de onderlinge verschillen in bouwleges te beperken en de opbouw van de kosten transparant te maken, is er geen vooruitgang zichtbaar. Dit stuit op ergernis en onbegrip bij huiseigenaren.” De vereniging wil dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ingrijpt.

Gemiddeld is het legestarief in 2013 voor een dakkapel 5,3 procent hoger dan vorig jaar, dat voor een nieuwbouwwoning van 130.000 euro gemiddeld 4,1 procent. “Dat is fors meer dan de inflatie van ongeveer 2,9 procent”, stelt Eigen Huis vast.

Uitschieter: Son en Breugel

Van de 415 onderzochte gemeenten verhoogden 93 gemeenten de kosten van een bouwvergunning met meer dan 5 procent. Daar staan 106 gemeenten tegenover die de tarieven niet verhoogden.

Uitschieter dit jaar is de Brabantse gemeente Son en Breugel waar de kosten van een bouwvergunning voor een dakkapel met 153 procent zijn gestegen tot 750 euro. Sterke dalingen zijn er ook, zoals in de gemeente Lopik (provincie Utrecht). Vorig jaar was deze gemeente nog koploper met 841 euro voor een dakkapel, dit jaar rekent Lopik 420 euro, de helft minder.

Meer uniformiteit en transparantie

Eigen Huis zegt dat al in 2010 tussen gemeenten en Rijk afspraken zijn gemaakt over meer uniformiteit en transparantie bij de kosten van bouwvergunningen. Daar is weinig van terecht gekomen. Om dat alsnog van de grond te tillen, moet minister Plasterk het kostenmodel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verplicht stellen voor alle gemeenten, zegt Eigen Huis.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de gemeenten zelf mogen besluiten over de leges. Wel is het zo dat de geraamde opbrengst niet de kosten van de dienstverlening mag overstijgen. Minister Plasterk zal op korte termijn in een brief op de kwestie reageren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl